Home » Uncategorized » TU Eindhoven krijgt Europese subsidie voor onderzoek naar 5G-technologie

Recente reacties

  TU Eindhoven krijgt Europese subsidie voor onderzoek naar 5G-technologie

  De Technische Universiteit Eindhoven meldt dat het een Europese subsidie van ruim 3 miljoen euro toegewezen heeft gekregen voor een onderzoek naar 5G-technologie. Het onderzoeksproject naar de nieuwe generatie mobiel internet zal in samenwerking met verschillende bedrijven, waaronder Ericsson en NXP, worden uitgevoerd.

  Nieuwe technologie

  Hoewel we in Nederland pas zo’n 3 jaar een 4G-netwerk hebben, is het volgens TU/e nu al duidelijk dat dit netwerk over enkele jaren zijn limieten zal bereiken. Door het steeds grotere dataverbruik is er meer capaciteit benodigd en de vraag naar extra bandbreedte, en dus hogere snelheden, wordt bovendien steeds groter. Doordat een tekort aan frequenties zou het verhogen van de bandbreedte en capaciteit van het huidige netwerk niet mogelijk zijn.

  Sneller en grotere capaciteit

  Een nieuwe generatie mobiel internet zou door het gebruik van verschillende en andere frequenties zowel hogere snelheden als een grotere capaciteit kunnen bieden. Volgens de TU/e zal de maximumsnelheid op van toekomstige 5G-netwerk op ongeveer 10 Gbit/s liggen, ongeveer 100 keer zo snel als het huidige 4G-netwerk, terwijl de capaciteit van het netwerk met factor 1.000 zal toenemen.

  Basisstations

  Het onderzoeksproject zal zich richten op de ontwikkelingen van basisstations die met enkele honderden tot duizenden antennes een grote variatie van signalen kunnen verwerken. Doordat de stations signalen tot 30 GHz kunnen verwerken, is het niet alleen mogelijk om de capaciteit van het netwerk te vergroten, maar ook om de snelheden te verhogen. Door het gebruik van hogere frequenties zal het aantal basisstations dat wordt ingezet waarschijnlijk wel moeten toenemen, doordat signalen met een hogere frequentie een korter bereik hebben.


  Leave a comment

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *